Istoric din SUA, specializat pe Roma antică: „GLADIATOR II este o porcărie hollywoodiană” – 8 erori istorice majore din primul film

Istoric din SUA, specializat pe Roma antică: „GLADIATOR II este o porcărie hollywoodiană” - 8 erori istorice majore din primul film
Paul Mescal și Pedro Pascal. Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 13/11/2024, 18:40
Actualizat: 13/11/2024, 22:17

„GLADIATOR II” , un film regizat de producătorul scoțian Ridley Scott, va avea avanpremiera în cinematografe în seara zilei de miercuri, 13 noiembrie 2024, de la ora 19:30. Premiera lungmetrajului de acțiune ce spune povestea lui Lucius, fiul gladiatorului Maximus va fi vineri, 15 noiembrie 2024. Distribuța filmului include actori faimoși ca Denzel Washington, Joseph Quinn, Pedro Pascal, Paul Mescal și Connie Nielsen. 

Filmul continuă povestea filmului „GLADIATOR” lansat în anul 2000. Deși conține multe scene de lupte spectaculoase în Colosseumul din Roma, refăcut cu efecte speciale  de ultimă generație, și promite divertismentul în stilul caracteristic al filmelor lui Ridley Scott (Blade Runner, Alien) unii istorici nu sunt încântați. Precum profesoara Dr. Shadi Bartsch. Ea predă cursuri de istorie greco-romană la Universitatea din Chicago.

Profesoară de istorie: „GLADIATOR II este o porcărie”

Dr. Shadi Bartsch, deși știe că filmele sunt menite doar să distreze spectatorii,  a declarat săptămâna aceasta pentru presă că filmul lui Ridley Scott este „pură porcărie de la Hollywood”. Nu este prima dată când Scott se confruntă cu critici din partea comunității academice.

Filmul său biografic din 2023 despre generalul corsican și împăratul Franței Napoleon Bonaparte a fost criticat pentru „falsificarea istoriei”: Napoleon ar fi distrus nasul Sfinxului din Giza.

Ridley Scott, mesaj pentru istorici: „Get a Life!”

Ridley Scott și Joaquin Phoenix, la premiera filmului „Napoleon” de anul trecut - Profimedia
Ridley Scott și Joaquin Phoenix, la premiera filmului „Napoleon” de anul trecut – Profimedia

Ridley Scott le-a transmis criticilor și istoricilor „Cumpărați-vă o viață. Am făcut o mulțime de filme istorice”. Regizorul a spus că nicio informație dintr-un reportaj vechi de 100-200 ani nu este sigură și își asumă libertatea de dragul divertismentului.

În vârstă de 86 ani,  el a produs mai multe filme de inspirație istorică, precum „Napoleon”, „Exodus: Gods and Kings”, „Gladiator”, „Kingdom of Heaven”, „Robin Hood”, „1492: Conquest of Paradise”, „The Duelists” și „Black Hawk Down”.

Producătorul, dar și actorul din rolul principal, Joaquin Phoenix, care l-a interpretat Napoleon I Bonaparte, au reamintit că filmul nu este un „documentar”. Majoritatea producțiilor sale conțin anacronisme și inexactități istorice, spun istoricii, implementate pentru a spori dramatismul și a oferi divertisment.

Profesoara de istorie: Nu existau rechini și rinoceri africani în Roma antică

Nemulțumirile profesoarei de istorie Shadi Bartsch față de noul film al lui Scott încep cu o scenă de 40 de secunde din primul trailer lansat acum trei luni. Momentul prezintă  Colosseumul inundat, plin de rechini. Profesoara susține că  Colosseumul era uneori inundat pentru a prezenta spectacole cu bătălii navale, dar nu crede că romanii au văzut sau au capturat vreodată vreun rechin.

În primul trailer (dar și în cel de-al doilea, lansat luna trecută), Macrinus este prezentat într-o cafenea. Astfel de localuri nu au început să apară în Europa decât în secolul al XVIII-lea, la mult timp după căderea imperiului.  La secunda 90 din același trailer, Lucius se înfruntă cu un rinocer. Bartsch a recunoscut că această scenă este parțial adevărată.

„Martial a scris un poem în anul 80 d.Hr. despre un rinocer care aruncă un taur în aer. Dar, poetul se referea la rinocerul indian cu un singur corn, menționat și de Strabon și Pliniu, nu la specia cu două coarne prezentată în „Gladiator II.” Mai mult, nu există dovezi că gladiatorii călăreau rinoceri”, a declarat ea pentru The Hollywood Reporter.

Colosseumul din Roma, în anul 2024 - Profimedia
Colosseumul din Roma, în anul 2024 – Profimedia

Filmele de la Hollywood nu sunt menite să educe, ci să distreze și aducă profit

Profesoara de istorie Bartsch se întreabă, de asemenea, dacă dramatizarea este cu adevărat necesară pentru un film bun:

„N-ar fi la fel de interesant să știm că Domițian îi îmbrăca pe criminali în personaje mitologice celebre (precum Prometeu sau Orfeu) pentru a fi uciși în arenă conform legendei? Sau, și mai bine, să ne întrebăm ce era în mintea romanilor, care îi făcea să se bucure văzând oameni sfâșiați în fața lor?”

Istoricul de la Universitatea Cambridge, Peter Burke, afirmă că vedem istoria prin ochii celor care o „inventează”. Un exemplu elocvent îl reprezintă filmele dramatice care tind să „educe” publicul general în privința istoriei mai eficient decât orice lucrare academică sau documentar, indiferent de acuratețe.

Din păcate, scopul filmelor istorice de la Hollywood nu este să educe, ci să distreze și să facă bani, scrie Artnet.  

Nici filmul anterior nu a fost indicat pentru elevi și studenții facultăților de istorie din cauza anacronismelor.

Filmul „GLADIATOR” (2000) a fost depistat cu 8 erori istorice majore

Filmul „GLADIATOR” din 2000 a lui Ridley Scott, cu Russell Crowe în rolul principal, a primit atât laude, cât și critici pentru modul în care a ilustrat Roma Antică. În timp ce unii istorici consideră că a reprezentat destul de fidel unele aspecte ale Imperiului Roman, este, de asemenea, plin de inexactități. Iată principalele erori dezbătute de History Hit.

1. Catapultele și balistele lansatoare de săgeți în lupta din pădure: Deși aceste echipamente militare de asediu existau, după cum ne sugerează denumirea, erau strict pentru a asedia și distruge zidurile cetăților și fortărețelor. În film, catapultele contribuie la o scenă de luptă impresionantă în Germania dintre romani și marcomani, un trib de germani aflați la frontierele imperiale. Catapultele nu erau folosite în astfel de conflicte deschise. Catapultele și balistele, care lansau proiectile mari, erau greu de manevrat în bătălii deschise, mai ales când sunt atâția copaci.

Soldați romani (c180-196). - Columna lui Marcus Aurelius, Roma - Profimedia
Soldați romani (c180-196). – Columna lui Marcus Aurelius, Roma – Profimedia

2. Marcus Aurelius a interzis luptele de gladiatori:  De fapt, în spiritul clasic al împăraților care livrau „pâine și circ”, împăratul Marcus Aurelius Antoninus a decretat continuarea luptelor dintre gladiatori pentru a distrage masele de la economia șubredă și viața dură din Imperiul Roman.

În timpul domniei împăratului Marcus Aurelius (161-180 d.Hr.), a avut loc Ciuma Antonină din 165 până la moartea sa. Mai era cunoscută și sub numele de Ciuma lui Galen (după Galen , medicul grec care a descris-o). Epidemia a șubrezit economia imperiului după ce a infectat și omorât între 5 și 10 milioane de oameni.

Statua ecvestră a împăratului Marcus Aurelius- Muzeele Capitoline din Roma - Profimedia
Statua ecvestră a împăratului Marcus Aurelius- Muzeele Capitoline din Roma – Profimedia

Oamenii de știință și medicii, pe baza simptomelor descrise de către Galen, cred că a fost o epidemie de variolă sau pojar. Indiferent ce ar fi fost, virusul ar fi fost transmis în întreg Imperiul Roman din cauza comerțului extins dintre provincia romană Egipt și India. Prin aceste rute, romanii importau mătase fabricată în Imperiul Chinez (dinastia Han) prin comercianți indieni și arabi.

3. Marcus Aurelius dorea să restaureze Republica: TOTAL FALS – Nu există dovezi ca vreun împărat  sau chiar Senatul să dorească restabilirea sistemului republican.  Marcus Aurelius era într-adevăr un împărat filosof și stoic care a scris „Meditații”. Dar cei care ajungeau împărați nu erau împotriva sistemului imperial și nu doreau renunțarea titlului de „IMPERATOR” care le confereau atribuții de conducere, privilegii, putere și un trai de lux.

Columna lui Marcus Aurelius -Profimedia
Columna lui Marcus Aurelius -Profimedia

4. Personajul lui Maximus: Eroul filmului, ucigașul împăratului Commodus, nu a existat. Personajul său ar putea fi inspirat după câteva figuri istorice, inclusiv Taruttienus Paternus, comandantul forțelor romane în marea bătălie dusă împotriva triburilor germanice din anul 179 d.Hr.; Narcissus, luptătorul care l-a ucis pe Commodus; și Tiberius Claudius Pompeianus, care provenea dintr-o familie modestă din Siria și a devenit un general favorit al lui Marcus Aurelius, căsătorindu-se cu fiica acestuia, Lucilla.

În poveste, Maximus seamănă cel mai mult cu Spartacus, sclavul trac care a devenit gladiator și a condus o răscoală împotriva romanilor, câștigând multe bătălii importante înainte de înfrângerea și uciderea sa în lupta finală cu Marcus Crassus.

Secutor (gladiator înarmat cu sabie și cu scut) versus retiar (luptător înarmat cu trident și plasă). Mozaic din secolul al III-lea. Retiarul Kalendio îl surprinde pe secutorul Astyanax în plasa sa. Muzeul Național de Arheologie, Madrid. Spania - Profimedia
Secutor (gladiator înarmat cu sabie și cu scut) versus retiar (luptător înarmat cu trident și plasă). Mozaic din secolul al III-lea. Retiarul Kalendio îl surprinde pe secutorul Astyanax în plasa sa. Muzeul Național de Arheologie, Madrid. Spania – Profimedia

5.Marcus Aurelius urma să-l numească pe Maximus împărat: Evident, împăratul nu ar fi numit un oarecare general drept succesor, dar era tradițional să numească împărați „adoptivi” care nu-i erau fii biologici. Deși se pare că Marcus nu avea o părere prea bună despre Commodus, care era destul de groaznic, el a încălcat tradiția și și-a numit fiul drept moștenitor al tronului și titlului de CAESAR.

Marcus Aurelius a murit la vârsta de 58 de ani la 17 martie 180, din cauze necunoscute,  în orașul Vindobona (provincia Pannonia Superior , astăzi Viena ), fie în apropiere de Sirmium (provincia Pannonia Inferior,  Sremska Mitrovica) . S-a speculat că ar fi fost otrăvit în urma unui complot, cum este ilustrat în filmul „The Fall of the Roman Empire), iar filmul „GLADIATOR”, Commodus îl sugrumă pe tatăl său pentru că nu i-a acordat dreptul la succesiune. În realitatea istorică, Commodus a fost cel care a fost sugrumat.

Richard Harris (Marcus Aurelius) și Russel Crowe (Maximus), „Gladiator” (2000) - Profimedia
Richard Harris (Marcus Aurelius) și Russel Crowe (Maximus), „Gladiator” (2000) – Profimedia

Nu există consemnări scrise despre cum ar fi murit Marcus Aurelius, în afară de Cassius Dio, despre care scrie că a murit dezamăgit că nu și-a crescut și educat fiul în cel mai bun mod posibil – „căci istoria noastră coboară acum dintr-un imperiu al aurului într-unul al fierului și al ruginii”.  Dio adaugă că Marcus Aurelius „a rămas aceeași persoană până la momentul morții și nu s-a schimbat deloc”.  Cel mai probabil, Ciuma Antonină (pojar sau variolă) i-ar fi cauzat moartea, cauza decesului fiind un secret imperial de stat. Trupul i-a fost imediat incinerat și cenușa depusă într-o urnă în Mausoleul lui Hadrian. Istoricii scriu că încheierea domniei sale a dus și la sfârșitul perioadei de glorie a Imperiului Roman (Pax Romana).

Joaquin Phoenix (Commodus) - „Gladiator” (2000) - Profimedia
Joaquin Phoenix (Commodus) – „Gladiator” (2000) – Profimedia

6. Commodus arăta ca Joaquin Phoenix:  La doar 18 ani în momentul morții tatălui său, Commodus este descris ca fiind înalt, musculos și blond, cu barbă deasă. Nu arăta nici pe departe precum actorul Joaquin Phoenix.  Se antrena cu gladiatori și se lăuda cu cele 620 de victorii ale sale obținute în arenele romane, potrivit propriilor scrieri. Adversarii săi erau obligați să se predea împăratului. Pentru că se predau, împăratul le cruța viețile. Însă, în timpul antrenamentelor, obișnuia să-și ucidă competitorii.Deși filmul sugerează că era un personaj malefic, scrierile despre adevăratul Commodus îl descriu ca fiind incredibil de crud.

Prost, sadic,  depravat sexual, laș și extrem de impresionabil, el era totuși descris ca fiind la fel de frumos pe cât era de crud și își petrecea timpul măcelărind animale exotice precum lei, struți și girafe în concursurile de vânătoare aranjate în arenele din Roma.

Commodus (161-192), în postura de Hercule, așa cum ar fi arătat în realitate - bust - Profimedia
Commodus (161-192), în postura de Hercule, așa cum ar fi arătat în realitate – bust – Profimedia

Commodus a ordonat executarea surorii sale, Lucilla (în film, Lucilla supraviețuiește și după ce împăratul este ucis), când a aflat că ea complotase să-l omoare. Obișnuia să-și violeze surorile rămase în viață. Commodus era obsedat după orgii încât că organiza banchete și mergea în băile Palatului Imperial cu 300 de concubine, cele mai frumoase din întreg imperiul, atât matroane, slujnice, prostituate și sclave sexuale cumpărate, inclusiv fiice ale unor nobili luate cu forța.  Mai avea și 300 de băieți.

Mozaic de podea cu gladiatori și vânători, artă romană, secolul III-IV, mozaic cu plăci de marmură, Scena de vânătoare a panterelor - Profimedia
Mozaic de podea cu gladiatori și vânători, artă romană, secolul III-IV, mozaic cu plăci de marmură, Scena de vânătoare a panterelor – Profimedia

7. Limba latină: Poate că este un detaliu minor, dar de ce ar face o producție atât de mare și costisitoare astfel de greșeli simple? În film, personajele folosesc cuvinte și demumiri din limba italiană – personajul Proximo în loc de Proximus – iar alteori le amestecă. Într-o inscripție apare „LUDUS MAGNUS GLADIATORES”, când ar fi trebuit să fie „LUDUS MAGNUS GLADIATORUM”.

8. Commodus a fost ucis de un general ajuns gladiator:  Lui Commodus nu-i păsa de ceea ce credea poporul roman despre pasiunea sa față de luptele dintre gladiatori. El a vrut doar un public. Așadar, a ordonat ca isprăvile sale să fie postate în Monitorul orașului  și a cerut ca anumiți oficiali politici de rang înalt să participe la meciurile lui.  Ca gladiator, Commodus „ a renunțat la numele de familie și a dat ordin să nu se mai numească Commodus, fiul lui Marcus Aurelius, ci Hercule, fiul lui Zeus. Abandonând stilul vestimentar roman și imperial, a îmbrăcat pielea de leu și a purtat bâta lui Hercule.

Mozaicul Gladiatorului - Celebrul mozaic de gladiatori care măsoară aproximativ 28 de metri. Datat în prima jumătate a secolului al IV-lea. Profimedia
Mozaicul Gladiatorului – Celebrul mozaic de gladiatori care măsoară aproximativ 28 de metri. Datat în prima jumătate a secolului al IV-lea. Profimedia

Mania lui a mers și mai departe. Commodus a început să-și ridice statui în stil Hercule, în speranța că ar putea inspira frică. De asemenea, a început să redenumească lunile anului după el. Dar oricât de epic sună, nu, împăratul nu a fost ucis în Colosseum de către un general renegat care a devenit gladiator. Împăratul a fost victima unui complot politic. Mai întâi a fost otrăvit de amanta sa, dar când otrava nu a avut efect, conspiratorii l-au trimis pe pe Narcissus, instructorul și partenerul său de lupte, să-l omoare.

Scenă de luptă din „Gladiator” (2000)- Profimedia
Scenă de luptă din „Gladiator” (2000)- Profimedia

În noiembrie 192, Narcissus, gol, s-a dus în baia imperială în timp ce împăratul Commodus se afla în cadă. Împăratul a fost strangulat pe la spate de Narcissus, muriind prin asfixiere. Trupul său gol a fost ars, iar cenușa i-a fost depusă într-o urnă din Mausoleul lui Hadrian.  În anul 193 (Anul celor Cinci Împărați) a început o serie de războaie civile în urma căreia Narcissus a fost executat.

La tronul imperial a urmat Pertinax, fiu de sclav eliberat, ofițer de armată și guvernator. N-a rezistat decât trei luni, fiind asasinat într-o noapte de soldați insurgenți ai Gărzii Pretoriene. A urmat Didius Julianus, un guvernator roman cu o carieră politică promițătoare ce a administrat două provincii. A rezistat în funcție trei luni, fiind asasinat de către un soldat.  Pescennius Niger, uzurpator proclamat împărat, a fost omorât când încerca să fugă spre Antioh. Clodius Albinus, proclamat și el împărat, a fost omorât  în timpul unui război civil din 197.  Septimius Severus, fondatorul dinastiei Severilor, a pus capăt perioadei de instabilitate. A domnit între 193 și 211.

Sursa Galerie Foto: Profimedia 

Citește și:

Primul trailer pentru filmul „GLADIATOR II” a fost publicat pe YouTube. A fost dezvăluită data lansării în cinematografe 

COIFUL purtat de Russell Crowe în filmul Gladiatorul, scos la licitație la un preț colosal. Îți poți cumpăra 3 apartamente în București cu acei bani

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Un studiu arată că, atunci când suntem obosiți, devenim și mai agresivi